Beroende

 

 

Träd i dimma 1

Beroende en hjärnsjukdom.
Beroende är en sjukdom som drabbar oss fysiskt, psykiskt, socialt och andligt.
Beroendet orsakas inte av en dålig barndom eller struliga uppväxtförhållanden
utan beroendet är en hjärnsjukdom.
Idag vet vi att man föds med en genetisk sårbarhet. Det är lika med andra ärftliga sjukdomar, t ex diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Psykiska symtom kan vara: depression, nedstämdhet, omotiverade vredesutbrott, humörsvängningar, självmordstankar.

Fysiska symtom kan vara: återkommande infektioner, migrän, huvudvärk, inflammationer, värk, sömnproblem.

Socialt, kan vara: känna mig onormal, känsla av utanförskap, isolera mig, svårt med tillit, social fobi, en stark känsla av att ”vara fel”.

Brist på Andlighet, oförmåga att känna samhörighet och känna att man är i ett större sammanhang, har svårt med att känna glädje, närhet, kärlek. Kanske tappat livslusten.

Beroende
Upplever du att du är sockerkänslig – sockerberoende – medberoende – kontrollberoende – handlar för mycket – arbetar för mycket – tränar för mycket – dricker för mycket alkohol eller har något annat överdrivet beteende som du tar till för att må bra?
Har du en önskan att gå ner i vikt, må bättre till kropp och själ, med andra ord uppnå en bättre livskvalitet?
Det finns hjälp att få!

Jag arbetar med en helhetssyn på människan och erbjuder kurser, föreläsningar och enskilda samtal.
Många jag träffar, vet inte om att det finns en lösning för sitt dåliga mående. Jag har märkt att sprida kunskap och ha motiverande samtal är mycket viktigt i tillfrisknandet. Att få göra sin livsstilsförändring tillsammans med andra och känna gemenskap är också en viktig bit.

Har du viktproblem, känner dig ofta trött, humörsvängningar, irritation, sömnproblem, ångest, depression, svettningar, huvudvärk, dimmig i huvudet och/eller yrsel? Har du prövat det mesta i bantningsväg? Är du ofta sugen på något sött som t ex juice eller läsk, fikabröd, pasta, pitzza, chips, smörgås? Du äter kanske stora portioner? Äter du utan att vara hungrig? Känner du igen dig i detta, kan det vara tecken på att du är sockerkänslig/sockerberoende.

Om vi äter kost som våra kroppar inte behöver, kan vi skapa en obalans i kroppens biokemi. Vi lär oss snart att vi snabbt kan må bättre för en kort stund genom att snabbt få i oss socker och snabba kolhydrater, vilket kan göra att vi får ett dåligt mående och ett beteende som andra kan irritera sig på och vi kan inte själva förstå varför vi gjorde eller sa något som vi sedan ångrar.

Det som man smyger – gömmer – och ljuger om är man oftast beroende av.

Man har starka känslor av skuld och skam. Vi kan dra oss undan gemenskapen med andra och isolera oss. Kanske slutar vi med att höra av oss till andra, svarar inte i telefon, svarar inte på e-post och öppnar inte dörren. Vi erkänner inte att vi ätit upp barnens godis. Har godisförråd på jobbet och i bilen.

Att börja äta socker i tidig ålder kan vara inkörsporten till andra beroenden. Det är vårt belöningssystem som påverkas.

Under årens lopp är det inte ovanligt att man kan byta beroende. T ex sluta dricka alkohol och istället äta mycket godis eller mat eller börjar arbeta för mycket.

När vi talar om beroende är det viktigt att skilja på:

Socialt bruk: en person som ibland kan ta sig lite choklad/godis/fika/dricka lite vin. men lika gärna även kan säga Nej tack, för att man är mätt och inte sugen.

Skadligt bruk: en person med skadligt bruk, kan sluta med sitt ätande eller drickande, då han fått svåra konsekvenser (sjukdom, olyckor, skilsmässa eller annat). Många gånger behöver han/hon hjälp att ta sig ur  detta destruktiva drickande/felbruk av ätandet.

Beroende: En person som har utvecklat ett beroende, klarar bara av att vara utan sin drog under en kortare period. Får  snart abstinenser som han/hon sedan försöker att självmedicinera bort. Man tar sig inte ur detta beroende utan hjälp.

 

Genom att äta rätt mat vid rätt tillfälle och att arbeta med självkänslan samt stresshantering kan vi uppnå ett bättre mående. Våra kroppar jublar när vi ger den rätt bränsleblandning – och den kommer att läkas.

Naturlig kost kan lindra symtom på bland annat fibromyalgi, migrän, diabetes och högt blodtryck. Våra välfärdssjukdomar kan komma av att vi ger fel bränsleblandning till vår hjärna och kroppen.

Naturlig kost – artegen föda, kan göra att vi får starkare immunförsvar och kan stå emot sjukdomar mycket bättre och även kan bli av med flera symtom.

 

 

 

Kommentera